Mufa de căști a dispărut, dar nu cred că mai contează

de: Alexandru Puiu
25 10. 2017

E imposibil să nu ai o opinie despre subiect, dar de când a dispărut mufa de căști de pe smartphone-urile de top eu am fost imun. 

Am fost utilizator entuziast de căști dintoteauna. În urmă cu aproape 10 ani, a apărut prima generație de Beats Studio și te împiedicai de ele în toate clipurile de la Pussycat Dolls, Lady Gaga, Snoop Dogg, Timbaland, Kardinal Offishall, Ludacris și nu numai. Există o pagină dedicată celor aproximativ 40 de clipuri în care au apărut respectivele căști. Tot atunci am făcut un efort supraomenesc și am pus mâna pe o pereche originală adusă din Statele Unite de către un prieten.

Nu se comercializau în România, iar fake-urile au umplut piața aproximativ un an mai târziu. Prețul exorbitant a contat mai puțin, deoarece au reprezentat o pereche de căști pe care am folosit-o excesiv pe parcursul a trei-patru ani.

Opiniile vizavi de calitatea căștilor realizate sub brandul Beats by Dr.Dre au fost împărțite atât în 2008, când au apărut pentru prima dată, cât și acum. Unii sunt de părere că niciodată nu se vor compara cu creațiile unor giganți din domeniu precum Sennheiser, Bose sau Audio Technica. Partea fascinantă este că am ajuns și eu să fiu de această părere, dar, între timp, am mai investit în vreo trei perechi de Beats (Studio 2, Solo, Pro), până să trec la Bose.

Căștile scumpe sunt mai bune decât cele ieftine

Prețul unei perechi de căști in-ear sau over-ear variază de la 20 de lei și ajunge până la câteva mii de dolari. De curând, scriam despre o pereche de căști care atinge valoarea unui apartament. Așa a fost aproape dintotdeauna. Renunțând însă la extreme, majoritatea producătorilor de căști oferă opțiuni de top în jurul valorilor de 300 – 400 de euro. Aici găsești Bose, Bang & Olufsen, Sennheiser, Harman Kardon, Sony, Denon. Dacă stilul de viață nu îți permite însă să petreci o mare parte din viață cu căștile pe urechi, la birou, în deplasări sau acasă, o asemenea investiție este absurdă.

Partea bună a unei investiții substanțiale, precum cele menționate mai sus, este că reprezintă o cheltuială pe care ai făcut-o pe termen lung. Din momentul în care ai cumpărat o pereche de căști precum Bose QuietComfort 35 sau Bowers & Wilkins P7, pe lângă o garanție de doi ani, dacă ai grijă de ele, ai mari șanse să te țină cinci ani sau chiar mai mult.

În plus, poți apela la service post-garanție dacă întâmpini orice fel de probleme, deși este puțin probabil. Chiar și în cazul în care achiziționezi astfel de produse de pe piața gri, există reprezentanțe autohtone la care poți apela în orice moment.

Căștile livrate cu telefonul sunt decente (cel mult)

Un număr suprinzător de mare de persoane nu și-au cumpărat o pereche de căști în ultimii cinci ani, pentru că le-au folosit pe cele care au fost livrate cu telefonul mobil. Dacă ne referim la telefoane de top, acele căști in-ear au venit la pachet cu o calitate bună a experienței audio, iar, dacă nu ești audiofil, experiența este impecabilă. De cele mai multe ori, minusurile sunt de altă natură și țin de confortul utilizării pe termen lung sau de gradul de izolare asigurat de mediul înconjurător.

În cazul dispariției mufei de 3,5mm, în majoritatea cazurilor, telefoanele fără mufă de căști sunt livrate cu o pereche de căști compatibile. Încă de la iPhone 7, Apple a livrat o pereche de EarPods cu conector Lightning în cutia oricărui smartphone, inclusiv a iminentului iPhone X. Cei de la Google au fost un pic mai zgârciți, deoarece în cutia de la Google Pixel 2 sau Google Pixel 2 XL nu găsești decât un adaptor de la USB-C la mufă de căști. Adaptor dă și Huawei pentru Mate 10 Pro.

În același timp, majoritatea celor care nu îți mai oferă o mufă de căști, oferă respectivul adaptor care, aparent, nu se reflectă într-un compromis pe partea de calitate a semnalului audio. Este în schimb absurd de deranjant, iar dacă l-ai pierdut, riști o investiție de vreo 100 de lei, dacă vrei unul original, preferabil de la creatorul telefonului.

Trebuie să-ți cumperi o pereche de căști wireless de care să nu-ți pară rău

Realist vorbind, situația este destul de enervantă. Ar fi fost ideal ca un standard implementat în urmă cu 20 de ani să nu dispară niciodată. Acesta este și motivul pentru care cei de la Apple au fost foarte criticați cănd au renunțat la mufa de căști. Partea amuzantă este că, la momentul respectiv, nu au fost primii care făceau acest gest, dar au fost cei mai mediatizați.

În aproximativ 12 luni, lista telefoanelor livrate fără mufă de căști a crescut semnificativ. Huawei Mate 10 Pro este cel mai recent dispozitiv fără acest confort suplimentar. Este doar o chestiune de timp până când Samsung va elimina portul de căști de pe marginea propriilor gadgeturi de top.

Dacă ai făcut o investiție semnificativă într-o pereche de căști cu fir în ultima perioadă, nu te îngrijora. Întotdeauna va exista un adaptor pentru a le folosi cu noul tău telefon, deși s-ar putea să plătești în plus dacă vrei să-ți și încarci aparatul în timpul audiției. Decât să-ți iei însă un adaptor mai scump, mai bine îți cumperi un dock și îți încarci telefonul wireless, cât timp stai cu căștile în urechi. Nu prea se mai lansează telefoane scumpe care nu sunt compatibile cu standardul Qi de încărcare fără fir. Astfel, dacă îți iei un dock atrăgător de încărcare wireless, îl vei putea folosi mulți ani de acum înainte, la fel ca în cazul unor căști wireless de calitate.

Cu toții ne-am săturat de maldărul de fire din casă, iar acum suntem forțați să-l eliminăm în deplasare.

De fiecare dată când te supără că noul tău smartphone vine fără mufă de căști, aruncă o privire în spatele sistemului tău de boxe din sufragerie și adu-ți aminte de cât timp visezi la o soluție fără fire. Principalul motiv pentru care căștile se strică, indiferent de calitate lor, ține de uzura mufei care intră în aparat sau de faptul că le tot dai de pământ când dai peste fir. Dacă ai renunțat la mufă și cablu, sunt șanse foarte mari să te țină cinci ani sau chiar mai mult. Nu prea are ce să se strice la ele.

Până și tehnologia din interiorul acumulatorilor a devenit mai eficientă în ultimii ani, deci s-ar putea să scadă la doar 80% autonomia căștilor tale wireless după trei-patru ani de utilizare.

Căști wireless bune care sunt mai mult de atât

Eu personal sunt utilizator de Bose QuietComfort 35, o pereche de căști wireless de la Bose încărcate de tehnologie avansată care, după epuizarea celor 24 de ore de autonomie, pot fi folosite cu fir. În plus, sunt multipoint, iar dacă le conectezi simultan la un iPhone și iPad, un clip video aflat în redare pe tabletă este pus automat pe pauză pentru a prelua un apel de pe telefon. Ai închis apelul, clipul continuă redarea.

Mai mult, dacă ai norocul ca prietena sau soția să aibă tot o pereche de căști wireless de la Bose, prin aplicația Bose Connect pentru iPhone sau Android, le poți împereche fără fir și puteți asculta același conținut în avion, în tren sau în orice altă deplasare. Sunt absurd de flexibile sau maleabile și, chiar dacă se mai zgârie, având în vedere calitatea audio surprinzătoare în orice circumstanțe și indiferent de sursă, sunt pregătit să tolerez acest potențial minus.

Ca soluție in-ear, soției mele i-am cumpărat o pereche de Bose SoundSport Pulse, în principal datorită faptului că le pot împerechea cu QC35 fără fire. Calitatea audio este de asemenea foarte bună, iar mecanismul de prindere în ureche este optimizat pentru a le folosi în sesiuni de antrenament. Ca bonus, aceste căști îți citesc și pulsul cu o precizie surprinzătoare, iar acea informație poate fi vizualizată în aplicația Bose Connect sau în multe alte programe pentru monitorizarea efortului. Autonomia este de aproximativ cinci ore, dar poate fi și mai mare dacă nu ții volumul la maxim.

Tot in-ear, m-au încântat teribil căștile Beoplay H5 de la Bang & Olufsen. De asemenea, nu sunt cele mai ieftine, dar par a fi foarte andurante pe termen lung datorită cablului textil împletit care vine după gât. Când nu le folosești, le poți transforma în medalion, deaorece căștile efective au o zonă magnetică și se pot lipi, ca să te asiguri că nu le pierzi. În plus, în pachet este inclusă o serie de dopuri Comply care sporește semnificativ gradul de izolare de mediul exterior, dacă asta îți dorești. Autonomia specificată este de asemenea de aproximativ cinci ore.

La capitolul căști complet fără fire, singurele pe care le-am testat și pe care le recomand sunt dedicate posesorilor de iPhone: AirPods. Poate că n-au cel mai atrăgător design, dar calitatea sunetului este bună, interlocutorii te aud foarte bine pe parcursul apelurilor telefonice, iar interacțiunea cu telefonul se realizează prin gesturi.

După cum am menționat și mai sus, acestea funcționează în tandem cu orice generație iPhone, iar pentru că vorbim de o evoluție a tehnologiei wireless folosite, procesul de împerechere lipsește cu desăvârșire. Le apropii de smartphone-ul Apple și îți apar pe ecran ca fiind în apropiere. Imediat, poți începe să te bucuri de muzică. Autonomia specificată este de aproximativ cinci ore.